המלצות לעסקים בעולם היבוא והיצוא
התחרות בעולם הייבוא והייצוא מצריכה ממך לגלות גמישות, יצירתיות, להגיב מהר למשתנים והכי חשוב לפעול באקטיביות כדי לייצר פתרונות אלטרנטיביים למצב, למצוא תובנות עסקיות אמיתיות ולהצליח
לטובת העוסקים ביבוא ויצוא אנו מציעים מספר מהלכים לבחינת המצב וההתמודדות עם האתגרים הרבים:
עליך להגדיל את הרשת העסקית שלך
ליצור או להצטרף למפגשי נטוורקינג ולחפש הזדמנויות לשיתופי פעולה חדשים, כדאי לנצל את ההסכמים הבינלאומיים של התקופה האחרונה לבחון כניסה לשווקים חדשים.
סדר במלאי - מומלץ מאוד
זה הזמן לסדר ולבצע אופטימיזציה למלאי! הסדר יביא עימו יעילות. לבדוק מה קיים במלאי, מה חסר ומה ויש בו צורך בדיוק בתקופה זו. תעדוף תכנון המלאי חשוב גם למען תזרים המזומנים העתידי.
תמיד כדאי שתהיה לך תוכנית עבודה מסודרת
עליך לשאול את עצמך את השאלות הבאות:
- האם המוצרים או השירותים יהיו רלוונטיים בעוד 2-3 שנים?
- כיצד אפשר להגדיל את מאגר הלקוחות והספקים של העסק?
- האם ניתן להעביר פעילות לאון ליין?
למידע נוסף על בניית תוכנית עסקית
מומלץ לבצע מחקר על השותף העסקי שלך
כדאי להכיר את השותפים העסקיים איתם תהיה לך עבודה משותפת. מצב השוק מאלץ בעלי עסקים רבים למצוא ספקים/קונים חדשים לפני חתימה על חוזה.
לשאול ולבדוק:
- מה מצבם הפיננסי?
- כיצד משברים גלובליים השפיעו ועלולים להשפיע על השותפים העסקיים?
- האם נחשבים ללקוחות/ספקים אמינים (משלמים בזמן/מספקים סחורה טובה ובזמן וכו')?
חשוב מאוד להכיר את החוקים בארצות היבוא והיצוא בהן תהיה הפעילות של העסק
הפיתוי להתחיל ולהניע עסקים גדול אך חשוב גם להכיר את המנהגים המקומיים ונהלי מסחר בארצות בהן העסק יפעל, ע"י קבלת מידע מלשכות המסחר השונות. בנוסף חשוב להכיר את רמת המיסוי והמכס בארץ היעד, שכן יסייע להבין את העלויות שהיבואן צריך לשאת.
מהי שיטת התשלום המתאימה לך?
בסחר בינלאומי נהוגות 4 שיטות תשלום:
- תשלום מראש Advanced payment - התמורה כולה או חלקה מועברת ליצואן עוד לפני אספקת הסחורה. מומלץ במיוחד בעת מתן מקדמה, לבקש ערבות מקדמה כך שאם העסקה לא תצא לפועל, ניתן יהיה לקבל את הכסף בחזרה.
- תשלום פתוח Open Account - היצואן שולח את הסחורה והדוקומנטים ישירות ליבואן.
- דוקומנטים לגבייה Documentary Collection - היצואן מוסר לבנק, המשמש כנאמן שלו, מסמכים סחירים בצירוף הוראות ברורות כיצד לגבותם. היבואן, מקבל את הדוקומנטים לאחר שמילא אחר הוראות הספק, ויכול לשחרר את הסחורה.
- אשראי דוקומנטרי Documentary Letter of Credit - מכתב התחייבות של בנק הפותח (בנק היבואן), לשלם ליצואן כנגד הצגת מסמכים הנדרשים במכתב האשראי. לקוח המעוניין להבטיח את קבלת הכספים יעדיף לעשות עסקה בשיטת תשלום של אשראי דוקומנטרי. שיטה זו אמנם יקרה יותר ומעט יותר מסורבלת, אך היא השיטה היחידה המבטיחה קבלת כספים במידה ועומדים בתנאים שהוגדרו באשראי.
למידע נוסף בנושא שיטות תשלום
יש לבדוק מיהו הבנק ומה דירוגו
לדירוג הגבוה של הבנק בארץ יש חשיבות לטובת מכרזים שמתקיימים בחו"ל. הבנק בחו"ל עשוי לדרוש ערבות מכרז/ביצוע/טיב וככל שהבנק בארץ מדורג גבוה יותר (בדומה למזרחי טפחות המדורג כ-AA), סכום העמלה יהיה נמוך יותר והחשיפה שהבנק בחו"ל יהיה מוכן לקחת מול הבנק המקומי יהיה גבוה יותר.
בנוסף, בעסקאות באשראי ספקים ככל שהבנק בחו"ל מדורג גבוה יותר, ניתן יהיה לנכות את התשלום, כלומר להקדים את מועד קבלת הכסף.
להזהר מהאקרים
בשנים האחרונות עולה תופעה של ה"האקרים", המשתלטים על מסלולי תשלום בסחר הבינלאומי. בימים אלה, שעסקים רוצים לשרוד וממהרים לסגור עסקאות, חשוב להיזהר במיוחד.
היבואן המעוניין בביצוע העסקה, מקבל פנייה בדוא"ל לכאורה מהספק, הדורש לבצע תשלום כחלק מביצוע העסקה, מודיע שפרטי הבנק השתנו ומוסר פרטי בנק חדשים לביצוע התשלום. היבואן מבצע את התשלום בהתאם לפרטי הבנק שנמסרו לו בתכתובת הדוא"ל, לאחר שלא מקבל את הסחורה שהזמין מגלה בדיעבד כי הדרישה לא נעשתה ע"י הספק והכסף הועבר ל"מתחזים".
חשוב להקפיד על מספר כללים שיסייעו לצמצם את התופעה:
- לא להיעתר מידית ולהעביר כספים על פי הוראה לתשלום המגיעה בדוא"ל הכוללת שינוי בפרטי בנק, לדרוש חשבונית מקורית עם פרטי הבנק לתשלום, ולוודא בשיחה טלפונית מול הספק שהדרישה לתשלום אכן נעשתה ממנו ופרטי הבנק נכונים.
- ספק שנעשה מולו תשלום בעבר – להשוות בין פרטי הבנק המופיעים בדוא"ל, לפרטי הבנק בו בוצע התשלום בפועל בעבר. לשים לב לבקשות חריגות, לדוגמה: ספק מהמזרח הרחוק מבקש תשלום באירופה או ארה"ב ולהיפך או שיש אי התאמה בין המטבע למדינה בה מבקשים את התשלום, למשל: התשלום ביורו ופרטי הבנק בארה"ב.
- חשוב לשים לב לנוסח ולתוכן של המייל: לא פעם לאור השימוש בתוכנות תרגום כגון Google Translate הדוא"ל יהיה כתוב עם טעויות תחביריות. כמו כן, הסבר מפורט מדי מדוע החליפו את פרטי הבנק גם צריך לעורר חשד
למידע נוסף בנושא השתלטות האקרים
מעבר להלוואה בערבות המדינה קיימים מוצרים בתחום הסחר הבינלאומי המאפשרים הגדלת תזרים מזומנים:
- אפשר ללכת לקראת הלקוח ולאפשר לו תשלום בעד הסחורה בתשלום דחוי בעוד שהוא, יקבל את הכסף מיידית מהבנק.
שיטה זו אפשרית בעסקה באשראי דוקומנטרי בתנאי תשלום של אשראי ספקים , כאשר הבנק יבצע ניכיון, כך שכספך יועבר מידית. ככל שהבנק שלך מדורג טוב יותר העלות והסיכוי לקבל את הניכיון גבוהים יותר. - ניתן לקבל הלוואה במסגרת מימון משלוחי יצוא כנגד חשבוניות.
בתור יבואן
אפשר לבצע פקטורינג – המשמעות שהבנק ישלם לספק עוד היום, בעוד שהלקוח ישלם לבנק בתשלום עתידי.