כשהבינה המלאכותית והקריפטו מתנגשים עם משאבי האנרגיה
שילוב יכולות וממשקי בינה מלאכותית (AI) ושימוש במטבעות קריפטו לביצוע עסקאות, הם שני תחומים חשובים שמקבלים בשנים האחרונות משקל גדל והולך בפעילות הכלכלית העולמית.
שני התחומים הללו צורכים, כידוע, משאבי אנרגיה רבים. הם עשויים להועיל מאוד ללא מעט צרכים, אולם מנגד לצמצם את המשאבים העומדים לרשות מטרות אחרות.
השפעת הצריכה על חיינו
לפי נתוני קרן המטבע הבינלאומית, שפרסמה לאחרונה בלוג בנושא, כריית מטבעות קריפטו ומרכזי נתונים (דאטה סנטרס) - שני תחומים המצריכים משאבי מחשוב אדירים (חומרות ותוכנות) - היוו בשנת 2022 כ-2% מסך השימוש העולמי בחשמל. אולם מאידך, כפי שמוזכר בסקירה, הם גם היוו קרוב ל-1% מסך פליטות גזי החממה.
ההשפעה של תחומים אלו על חיינו מתגברת: לפי הקרן, משקלם בסך צריכת החשמל יעלה ל-3.5% בתוך 3 שנים בלבד. כמו כן, כריית קריפטו לבדה עלולה לייצר 0.7% מסך פליטות הפחמן הדו-חמצני עד שנת 2027, ומשקל מרכזי נתונים לצורכי AI עשוי להגיע ל-1.2%.
בבלוג הקרן מובאות דוגמאות מדהימות בעיניי על צריכת האנרגיה העצומה של שני התחומים: הידעתם שעסקה אחת, המבוצעת באמצעות ביטקוין, צורכת חשמל בכמות דומה לזו שצורך אדם ממוצע בגאנה האפריקאית או בפקיסטן האסיאתית במשך 3 שנים? והאם תיארתם לעצמכם שחיפוש באמצעות ChatGPT עושה שימוש בדאטה סנטרס מבוססי AI וצורך חשמל פי 10 מאשר חיפוש רגיל בגוגל?
עוד עובדה מדהימה: אותם 3.5% מסך צריכת החשמל העולמית שקולים לסך הצריכה כיום של יפן, שהיא צרכנית החשמל החמישית בגודלה בעולם.
להתמודד עם שינויי האקלים בעקבות הצריכה
לכן, הכלכלה העולמית נמצאת כיום בדילמה. איך מתמודדים עם התועלות הכלכליות של הטכנולוגיות החדישות ועם ההשפעות שלהן על סביבת האקלים.
בשלב זה, רצוי למצוא פתרון ביניים. קרן המטבע הציעה מיסוי. אמנם מיסוי פוגע בהווה, אך עשוי לשפר את איכות הסביבה בעתיד ולמזער את ההשלכות הסביבתיות של הקדמה על כולנו.
לפי הערכות הקרן, מס ישיר בסך 0.047 דולר לקילוואט לשעה, יגרום לחברות כריית הקריפטו, לדוגמה, להתיישר עם יעדי פליטות הפחמן הדו-חמצני העולמיים; מס של 0.089 דולר יכלול גם שיקולי זיהום אוויר. דברים דומים ניתן לומר על מיסוי דאטה סנטרס.
מטבע הדברים, הממשלות תגדלנה משמעותית את הכנסותיהן מהמס המוצע - בעולם של חובות וגירעונות גדולים.
תובנות לעתיד ועל פטורים ממס
כאן מגיעה תובנה חשובה של הקרן: דאטה סנטרס וכורי מטבעות רבים נהנים כיום מהטבות ומפטורים ממס, וכן מתמריצים שונים, ולא בכדי: הפעילות שלהם חיונית מאוד לשיפור הפריון והתעסוקה בקשת רחבה של תחומים
כלכליים. שיפור הפריון טוב לכלכלה בשל היכולת להפיק יותר תוצר מתשומות נתונות והקצאה נכונה יותר שלהן. לכן, לאורך זמן יאפשר הדבר הקטנה של שימוש במגוון תשומות - לרבות כאלו הכרוכות בפליטות הגז.
עם זאת, מדובר בתהליך איטי והדרגתי, ובתווך ראוי להכליל גם שיקולים כמו התייקרות החשמל הזמין (לשימושים אחרים), או קיטון של הביקוש לרכבים חשמליים בשל היותם חלופה ירוקה יותר.
בראייה רב-שנתית, המחשבה של הקרן לעודד פרטנית את החברות בתחום לעשות שימוש בציוד שצורך פחות אנרגיה, ולהשלים זאת באמצעות קידום הפיתוח והשימוש באנרגיה מתחדשת.
רוצה לדעת עוד על ייעוץ פיננסי והשקעות או לבחון חשיפה לני"ע בתחומים אלו? אנו מזמינים אותך ליצור קשר עם יועצי ההשקעות של בנק מזרחי-טפחות דרך מרכז ההשקעות שלנו ובאמצעות האתר.
הבהרות
- האמור אינו תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח, נתוניו, צרכיו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדות.