עוגני השקעות אלטרנטיביים בתיק ההשקעות
שילוב מדדי מניות בתיק השקעות, יש לעשות תוך התחשבות בפרופיל הסיכון ובצרכים האינדיבידואלים של המשקיע. אחד הכללים הבסיסיים שכדאי לקחת בחשבון כאשר משלבים בתיק מדדי מניות, ועשוי לשפר משמעותית את הביצועים ולסייע בקבלת החלטות, הוא התבססות על עוגנים לטווח ארוך.
"עוגנים ארוכי טווח" חשובים וקריטיים להצלחת התיק. גם באפיק השקעה זה, שנחשב יציב, אפשר להיות יצירתיים ולהשיג תוצאות מיטביות.
לקבע עוגנים בתיק
משקיעים שואלים: מתי זמן טוב להשקיע/להיכנס לשוק? ההיסטוריה מראה שחשוב יותר להחליט כמה זמן להישאר.
מקובל לקבע בחלק המנייתי בתיק, בסיס אחזקה או "עוגן", שמוחזק בו לאורך זמן, מכמה סיבות:
ראשית, שוקי ההון נעשים דינמיים יותר עם השנים. הגלובליזציה וההתקדמות טכנולוגית מאפשרות לכל ידיעה קטנה בארה"ב להשפיע מיד ובמישרין על השקל/דולר ועל שוק המניות בארץ. בנוסף, החלו לפעול מכונות מסחר אוטומטיות, שמנתחות ומגיבות תוך חלקי שנייה לכל אירוע, ומקשות לתזמן את השוק. עוגנים בתיק מייתרים זאת.
שנית, הניסיון מוכיח ששוקי המניות בעולם נוטים לעלות ב-80%-90% מהזמן, כך שהימור נגד כיוון השוק אינו כדאי סטטיסטית. לדוגמה, מדד המניות האמריקאי S&P 500, המוביל בעולם, עלה בממוצע ב-10.2% לשנה מאז 1957, ורק 3 פעמים ירד שנתיים ברציפות.
שלישית, תזמון לא מוצלח גובה מחיר: אם ננכה ממדדי המניות המרכזיים בארה"ב את 30 הימים המוצלחים ביותר מ-30 השנים האחרונות, העלייה השנתית הממוצעת תצנח מ-8% ל-1.8% בלבד. חלק משמעותי מהתשואה ירד לטמיון.
מדדי שוק מרכזיים
אם כך, העוגנים חשובים, אך האם המדדים המרכזיים נותנים מענה להרכב תיק מאוזן, פיזור הולם והיעדר חשיפת יתר ענפית?
מדדים גדולים ומוכרים מספקים נזילות גבוהה, רקורד עשיר ונגיש לניתוח, ולכן מכשירים רבים (וקרנות סל בראשם) "עוקבים" אחריהם. אולם, חלקם לא בהכרח מקנים את הפיזור הרחב הרצוי. אמנם הם כוללים מאות מניות, אך רבים מהם מוטים לענף בודד או שניים, כגון ענפי טכנולוגיית המידע ואלקטרוניקה, ונותנים לענפים אחרים משקל נמוך בהרבה. במצב כזה, מניה בודדת יכולה, במקרים מסוימים, להשפיע כמו כל המניות בסקטור שלם כמו נדל"ן. לדוגמה, כמעט כל העלייה במדד שוק מרכזי ופופולרי בשנת 2023 יוחסה ל-7 חברות גדולות בלבד מתוך מאות מניות במדד.
יש מדדים שבהם 10 המניות הגדולות מהוות מעל לרבע מהמשקל, כאשר רובן מגיעות מסקטור פרטני אחד. לכן, גם מדדים רחבים לא יוכלו לשמש עוגן אם הפיזור הענפי שלהם חסר.
קיימות חלופות עוגן אחרות. בשוק ישנם מאות מדדים מסוגים שונים, שבנויים בצורות וכללים שונים, ובהתאם נבדלים בפרופילי התשואה והסיכון שלהם.
מדדים מבוססי משקל
מדדים אלו מבוססים על חלוקת משקלים בגישות שונות:
- לפי משקל שוק - משקל כל מניה נקבע לפי השווי היחסי שלה בבורסה. מדדים רבים עובדים כך, אולם עדיין ייתכן משקל יתר למניה או לסקטור בודדים.
- משקל מקסימלי - מדדים שמגבילים משקל מניה בודדת ל-5% (למשל) וכך שומרים על פיזור גבוה.
- משקל שווה (Equal Weight או EW) - מקנים לכל מניה משקל אחיד, יוצרים פיזור רחב מאוד, אך נטולי אבחנה בעת הצורך.
- חלוקת סקטורים קבועה - מקנים לכל סקטור משקל ידוע או מגבלת משקל מקסימלי.
כל גישה שונה מאוד מרעותה ותפיק הרכבים שונים מכל מאגר, ובהתאם גם שוני בביצועים בתנודתיות ובמתאם.
מדדים חכמים
בשנים האחרונות התפתחו מדדים חכמים המוכרים כמדדי Smart Beta, או מדדים כמותיים. קבוצה זו אינה חדשה, אך בעשור האחרון המשקל והפופולריות שלה גדלו מאוד, לאור התבססות גישת המדדים בתיקי ההשקעות.
הקבוצה משלבת מדדי שוק "קלאסיים", המבוססים על משקל השוק של כל מניה, יחד עם ניהול "מסורתי" ובחירה אקטיבית של מניות. גישה זו משתמשת בשורה של משתנים כמותיים ובנוסחאות לצורך בחירת מניות וסקטורים בכל נקודת זמן. ביניהם: רמת הדיבידנד, תנודתיות, מומנטום ומכפילים שונים. כולם משולבים בנוסחאות שמנסות 'להכות' את מדדי השוק לאורך זמן, בסיכון נמוך ככל הניתן.
קבוצה זו הפכה לפופולרית, כי היא משלבת יתרונות של גישה מסורתית אקטיבית עם עלויות נמוכות של מדדים, והמשקיעים נהנים משני העולמות במוצר נוח אחד.
חשוב לדעת, כי ישנם פערים גדולים מאוד בין המדדים השונים. על המשקיע לבחון היטב מי מהם תואם את צרכיו, מטרות ההשקעה שלו ורמות הסיכון ההולמות אותו.
חשוב לבחון גם את הביצועים המצטברים של כל מדד (על פני שנה-שנתיים ואפילו עשור) כדי לקבל מושג על הפוטנציאל שלו מול מדדי השוק המרכזיים בתקופות משבר ותיקון. בנוסף, ראוי לבחון ביצועים על פני שנים בודדות, כדי לעמוד על הרגישות והתפקוד בשנים יוצאות דופן.
עוד מומלץ, לבחון אם המדד רושם ביצועים טובים יותר מהשוק בשנים של ירידות, מה שעשוי להעיד על חלוקה ואיזון טובים ואיכותיים.
אם כן, ניתן לומר שקיימות חלופות למדדי שוק המרכזיים המוכרים וחלקם ראויים לשילוב בתיקים לאחר בדיקת התאמה לצורכי המשקיע ומבנה התיק הרצוי לו.
הניסיון מראה שהסתמכות על מדד אחד בלבד, איכותי ככל שיהיה, אינה פתרון מספק לרוב המשקיעים וכי גם באפיק זה חשוב לשמור על גיוון, שונות ובקרה שוטפת לבחינה מחדש של כדאיות ההתמדה בהשקעה, בדיוק כמו במקרה של מניות בודדות.
רוצה לדעת עוד, לקבל עוד אפשרויות השקעה המותאמות לך, וליהנות ממעקב מקצועי שוטף על התיק שלך בכלל והמדדים בפרט? יועצי ההשקעות במזרחי-טפחות יספקו לך שירות מקצועי, אובייקטיבי, שקוף ושוטף, שיותאם בדיוק לצרכים ולמטרות שלך.
הבהרות
- האמור אינו מהווה ייעוץ השקעות ואינו מהווה תחליף לייעוץ כאמור המתחשב בצרכיו הפרטניים והמיוחדים של כל אדם ו/או תאגיד.
- האמור לעיל הינו למטרות אינפורמציה בלבד ומובא כחומר רקע בלבד.
- האמור בסקירה אינו מתאים לכל סוגי ההשקעות ו/או המשקיעים ואין בסקירה כדי להבטיח כל רווח עתידי.