
האינפלציה במבט קדימה: האם צריך לשנות כיוון?
אחת השאלות הבוערות בשווקים היא האם האינפלציה תרד בשנת 2025. אולם, ירידת האינפלציה היא אירוע משני לאירוע הגדול באמת: זינוק האינפלציה למספרים שלא היו שנים קודם לכן.
עם הודעת הפדרל ריזרב כי הוא צופה שתי הורדות בלבד של הריבית במהלך 2025 - במקום ארבע הורדות שחזה בפעם הקודמת - עולה השאלה: האם יעדי האינפלציה המסורתיים עדיין רלוונטיים, או שמא יש מקום לחשיבה מחודשת?
אתגרי העבר והשפעות הקורונה
בעקבות ההתמודדות עם משבר הקורונה, הכלכלה העולמית חוותה טלטלה משמעותית. אחד התהליכים הבולטים היה זינוק חד ברמות האינפלציה - תופעה שזעזעה שווקים ומקבלי החלטות ברחבי העולם.
המשבר הגלובלי הוביל למדיניות כלכלית יוצאת דופן, שבה ריביות הופחתו עד קרוב ל-0% ונשארו שם לאורך זמן. במקביל, שיבושים משמעותיים בשרשראות האספקה יצרו מחסור בחומרי גלם ובמוצרים. התוצאה הייתה גל של ביקושים שפגש היצע מוגבל - תרחיש שדחף את האינפלציה לשיאים שלא נראו שנים רבות.
הצעות לשינוי מדיניות
כיום, לאחר שמשבר הקורונה הרבה מאחורינו, אולם האינפלציה עדיין לא ירדה כצפוי, הבנקים המרכזיים ניצבים בפני שתי שאלות עיקריות:
1. יעדי האינפלציה: האם יש לשנות את היעד המסורתי של 2%? מדיניות ריאליסטית יותר עשויה להיות קביעת טווח אינפלציה חדש, למשל 3%-4%, שייתן מענה למציאות הכלכלית המורכבת.
2. הבחנה בין גורמים: ייתכן שיש להתייחס אחרת לאינפלציה שמקורה בגורמי היצע זמניים, כמו מחסור גלובלי, לעומת אינפלציה המבוססת על ביקושים.
לשתי השאלות הללו מצטרפים גורמים שאינם קשורים להשפעות הקורונה, אלא מעשה ידי אדם: נסיגה הדרגתית מגלובליזציה לפרוטקציוניזם; מאבקי סחר ולעומתיות בין מעצמות ובין גושי סחר; הרעה נוספת באי השוויון בחלוקת ההכנסות; מלחמות וכיו"ב.
ריכוז של גורמים ותהליכים כבדי משקל כאלה רק מסבך את התמונה ומקשה עוד יותר על השבת האינפלציה לרמות שהיו מקובלות בתחילת העשור.
הפתרון: מדיניות כלכלית גמישה
אחת ההצעות שעשויות להשפיע לחיוב היא התמקדות בהגדלת ההיצע והפריון באמצעות טכנולוגיות מתקדמות, כגון בינה מלאכותית. שילוב הטכנולוגיות יכול לספק מענה ללחצי המחירים, לצד קידום צמיחה כלכלית בת קיימא.
ייתכן שהניסיון להשיב את האינפלציה לטווחי היעד הקלאסיים יחייב צמצום הדרגתי ומתון מאוד של הריסון המוניטרי. במקביל, יישום מדיניות גמישה ואימוץ פתרונות טכנולוגיים עשויים לסלול את הדרך ליציבות מחירים בתנאים הכלכליים החדשים.
בעולם משתנה, גמישות במדיניות הכלכלית היא המפתח להתמודדות עם אתגרי האינפלציה, תוך התמקדות בצמיחה ארוכת טווח והשגת יציבות כלכלית.
הבהרות
- האמור אינו תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בצורכי הלקוח, נתוניו, צרכיו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדות.